Zwerfplastic

Ken je die spookverhalen van enorme drijvende eilanden zwerfplastic in de oceaan? Voordat bijvoorbeeld een plastic flesje zich daarbij aansluit, heeft het een hele reis achter de rug. Uit een auto gegooid. Op straat gekomen. In de berm gewaaid. Nog wat verder gerold, en zo de sloot in. Dan de rivier in, dan de zee, en zo verder tot het nagenoeg buiten bereik is.

Wat één persoon kan betekenen

Tommy Kleijn zag op een dag hoe vervuild de oevers van de Schie waren. Iedere dag fietste hij langs een strook gras vol plastic. Tot hij op een dag een vuilniszak en een prikker meenam. In een half uurtje was de vuilniszak vol. En de volgende dag weer. En de dag erna ook. En voor Tommy het wist was een heel stuk Schie, zomaar Schone Schie. En hij liet de wereld over zijn schouder mee kijken. Project Schone Schie was geboren. Eén man. Eén vuilniszak per keer. Een paar meter per dag.

En na 22 dagen had hij -alleen- 100 meter van de vervuilde oever weer 'omgetovert' tot een Schone Schie.

Goed voorbeeld doet volgen

Het jaar daarna vroeg Tommy zich af hoeveel meer hij zou kunnen betekenen als hij meer mensen kon activeren. Hij deed een oproep via sociale media en er bleek meer animo te zijn om te helpen. Dat jaar hielpen 120 mensen uit Overschie en omgeving om 250 meter van de oevers schoon te maken!

En het jaar daarna zelfs 300 mensen die ongeveer 1.000 kg aan plastic en overig zwerfval uit de omgeving opvisten.

Inmiddels is het een jaarlijks terugkerende activiteit geworden waarbij jong en oud met veel enthousiasme aan deelneemt en iedereen met een fijner gevoel weer naar huis gaat.

Vanuit Overschie de wereld over

In 2019 sloten zich namelijk 8.000 mensen uit 34 verschillende landen bij Project Schone Schie aan! In een wereldwijde estafette, The Global Cleanup Relay genoemd, startten mensen na elkaar in hun eigen tijdszone een opruimactie. Op deze manier werd er in 24 uur 197.000 kilo afval uit het milieu verwijderd! Van Australië tot Argentinië en van Canada tot Cambodia, overal droegen mensen een steentje bij!